HEM OM TIVEDEN RIDLEDERNA RIDLEDSKORT SERVICE TURRIDNING KONTAKT OCH BOKNING BILDER REPORTAGE OM FÖRENINGEN
 
 

« Tillbaka

Vårritten 1–2 maj 2010
Nationalparksrundan och Tivedsdalsleden

Text: Birgitta Lindwall
Foto: David Gribing, Arne Gribing, Birgitta Lindwall


Junker jägares sten. Foto: David Gribing

Lördag den 1 maj samlades vi, ett gäng ryttare och hästar vid Tivedstorp för att inviga ridleden för året, det blir fjärde året som vårritt arrangeras av Ridleder Tiveden. Denna gång var vi 20 personer till häst som begav sig ut i skogarna för att så småningom nå målet för den här dagen, Ösjönäs.


Sällskapet ger sig av från Tivedstorp. Foto: Arne Gribing


Arne och Lena Gribing i täten över fallet vid Sörängen. Foto: Monica Bergerstedt

Efter en liten uppvärmningssträcka på ca 5 km i Tivedsskogen rastade vi vid Stora Porsavattnet med kaffe, smörgåsar och hembakad rabarberkaka. Det kunde behövas då nästa sträcka gick genom Nationalparken. Upp över höjder, ned i dalsänkor, över stock och sten och spångar över sanka ställen gick färden genom Nationalparken, hästarna fick verkligen titta var de satte hovarna. Vi passerade Junker Jägares sten, som har sin alldeles särskilda sägen. Mäktigt!

Nöjda och glada efter att ha kunnat forcera denna krävande sträcka av ridleden kom vi så till lite enklare ridvägar med en och annan fin galoppsträcka. Allt flöt på fint, vi red oantastade genom det sägenomspunna Stigmanspasset och efter ca 3-4 timmars ritt i trolsk natur var vi framme vid dagens slutmål.


Utsikt mot sjön Trehörningen, inne i Nationalparken. Foto: Arne Gribing

I Ösjönäs välkomnades vi av Jessica och installerade hästarna i hagar som vi tidigare i veckan iordningställt. Hästarna fick hö, vatten och en och annan godbit. Sköna täcken lades på dem, det var ganska kyligt den här dagen, mulet och blåste en del men som tur var inget regn. Därefter installerade vi oss själva i de olika stugorna på Ösjönäs.


Hästarnas nattläger i rasthagarna på Ösjönäs. Foto: Arne Gribing.

En läcker grillbuffé serverades, vildsvin, fläkkarré, korv, klyftpotatis, sallad, grönsaker och cremefraich-sås. Gissa om det smakade! Badtunnan vid sjön hade eldats så hugade kunde ta sej ett värmande bad innan det var sängdags.

Nästa dag hade en god och nyttig frukost dukats upp till kl 8 och dessförinnan skulle förstås våra hästar fått sin frukost men det var inga problem att komma upp ur sänghalmen, solen sken och vi såg fram emot en ny dags ridning.

Vi kom iväg vid 10-tiden. Denna gång hade vi cirka 2,5 mil att rida tillbaks till Tivedstorp, via Tivedsdalsleden. Även denna dag var det en hel del ridning i den kuperade terrängen, upp på höjder där man hade utsikt över sjöar på flera ställen, ned i dalar och däremellan på fina små skogsvägar.


Ryttarna tar rast på Tivedsdalsleden. Foto: Arne Gribing


Hästarna tar rast på Tivedsdalsleden. Foto: Birgitta Lindwall

Vi rastade vid ett av jaktlagens vindskydd som vi fått lov att använda och det smakade mycket bra med matsäcken som vi tagit med från frukostbuffén vid Ösjönäs. Därefter red vi vidare genom Tivedsdalen i Nationalparken, där Tivedsdalsbäcken porlar fram i den trolska skogen. En liten bensträckare vi Ämtatorps hagar kändes bra och sedan avverkades den sista sträckan fram till Tivedstorp.

Hästarna sköttes om och fick sin lunch. De släpptes i hagar eller lastades in i sina transporter . Vi ryttare avslutade också med lunch på Tivedstorp, lasagne med sallad och kaffe  med kaka. Trötta men nöjda och glada efter en rolig och trevlig helg for vi sedan hem.

Av Birgitta Lindwall