HEM OM TIVEDEN RIDLEDERNA RIDLEDSKORT SERVICE TURRIDNING KONTAKT OCH BOKNING BILDER REPORTAGE OM FÖRENINGEN
 
 

« Tillbaka

Vårritten 5–6 maj 2007
Finnerödja Hembygdsgård – Högsåsen, och tillbaka.

Av Arne och Lena Gribing

För att inspektera ridlederna på ett verkligt sätt samlades vi, Monica, Lena, Arne, Alfred, Camilla, Camilla, Matilda, Jessica, Minna, Diana, Gisela och Sven. Ulf och Janne stod för marktjänsten.

Vi utgick från Hembygdsgården lördag eftermiddag den 5 maj 2007. Strålande solsken och lagom varmt. På Hembygdsgården finns gott om plats men vi behöver bommar att knyta fast hästarna vid. Hästarna var Sydtyska kallblod, Fjordhäst, Tinker, Svenskt halvblod, Nordsvenskar, New Forest, Arab och Varmblod.

Janne W tog hand om en hästtransport med allas packning och körde den till Högsåsen. Transporten tyckte vi var en säkerhet att ha med ifall något skulle hända med så många hästar på turen.

Vi red iväg i två grupper för att några blev sena då hästarna var svåra att lasta. Det visade sig senare att det är bra att inte vara för många eftersom man lätt blir utspridda och får vänta in varandra. Bäst är nog 5-6 st. och istället bestämma platser där alla samlas emellanåt.

På vägen till Högsåsen upptäckte vi vindfällen och en trasig bro med massor av virke på. Vi fick trassla oss förbi och hoppa över bäcken. På ett annat ställe märkte vi att det behövdes fler markeringar.

Landsvägen mellan Bråtefallet och Hävden är ok men roligare vore att använda stigen mot Källtorp som dock behöver röjas. Vi rastade i Vägskälet bortom Hävden där det fanns många träd att binda i. Fika var utställt till oss. Gott och trevligt. Dianas sällskap, måste vända här och rida tillbaka till Skogskärr drygt 2 mil mot Åtorp, innan mörkret skulle komma. Synd tyckte vi andra men de hade haft jättetrevlig med oss och hoppade kunna vara med på övernattning nästa gång.

Fram till Högsåsen kom vi vid sextiden. En strålande fin kväll med Vitsippor, Gullvivor och späd grönska som gjorde intåget till denna gård fantastisk! Här hade man jobbat på högvarv några dagar och iordningställt för oss ryttare allt som tänkas kan. Där fanns en lång fin bom där många fick plats och många fina hagar med bra bete. (höet vi tagit med oss behövdes egentligen inte) Hästar som kände varandra fick gå tillsammans och övriga i egna hagar. En jättefin sadelkammare med lås stod till vårt förfogande. Efter skötsel av hästarna blev det en intressant och givande information om anläggningen. Middagen bestod av Ulfs Tacos med massor av tillbehör och glass i stora lass.

Efter maten fick vi höra berättelser från bygden under svedjefinnarnas tid och från mordet på en Fogde vid Binneberg år 1710. Folk från trakten var med och många blev dömda till döden.

Hästarna mådde bra i sina hagar och fick sällskap av en nyfiken älgkalv. Mygg och knott hade inte börjat angripa än så hästarna fick välförtjänad vila. Ryttarna sov gott i nyrustade rum. Frukostbuffén var lika förträfflig som middagen och alla gjorde själva i ordning sin matsäck. Senare på dagen gjorde vi väl en erfarenheten som är klassisk. Man ska göra matsäcken innan man har ätit frukost.

Söndagen bjöd oss på lika fint väder som dagen innan. Lagom varm för långritt. En riktig bråte med vindfällen och rotvältor mötte oss vid Slottsbol och där konstaterade vi att leden kunde inte öppnas förrän skogsmaskiner röjt upp i eländet. Vi trasslade oss förbi och återstoden av ritten var helt underbar. Vid Brunterud, i en skogskant, rastade vi och vilade en god stund. Hästarna fick vatten av sommartorparna i Brunterud, Ulf hade åkt dit med vår matsäck och det är lyxigt att rida utan packning och få det man behöver serverat på färden.

Vidare red vi Östra vägen till Paradismosse. Tyvärr var vägen över ”görgata” igenkorkad av vindfällen. Den ska vi göra iordning för att ha en bra förbindelse mellan Högsåsenleden och Paradisleden. Från Sjöbron tog vi grusåsen 800 m. Det är en mycket trevlig sträcka 800 m lång högt upp bredvid landsvägen på ena sidan och den 1 km långa galoppsträckan på andra sidan. Här borde man ta ett extra varv för att få rida båda. Det gjorde vi inte eftersom någon måste passa en tid. Vid Alvikslycka var det en sank passage som vi måste åtgärda annars gick resten av färden jättebra.

Vi har haft så roligt och hoppas kunna göra om denna underbara och lite äventyrliga ritt. Det blir nog en ”Höst-ritt” med övernattning i Tivedstorp. Många sträckor är ju nya för en del av oss och på det här sätter kan vi få en bra bild av hur lederna fungerar. Det tar oftast längre tid än man tror eftersom det år så kuperat och man gärna stannar ofta för att ta kort.

Reflektioner:
Mycket trevlig social samvaro!
Bra att ha med några som inte är bekanta med lederna. De kan se vad som behöver åtgärdas.
Vi måste få till ett system där information om hinder och fara kommer fram till föreningen på ett smidigt sätt utan att ledansvariga måste fara eller ringa runt.

Av Arne och Lena Gribing