HEM OM TIVEDEN RIDLEDERNA RIDLEDSKORT SERVICE TURRIDNING KONTAKT OCH BOKNING BILDER REPORTAGE OM FÖRENINGEN
 
 

« Tillbaka

Sommar betyder långritter

Av Cecilia Ahlstedt, augusti 2007

Två dagar på Tivedsleden, bra planering istället för att börja jobba som de flesta gjorde första veckan i augusti. Dag ett lastades fyra av våra hästar och kördes ned till Anderstorp vid Finnerödja. Packväskor på, och ryggsäckar med lunch till ryttare. Med mig på turen hade jag  mina ”tisdagstanter”. Tre glada damer som rider hos oss i ur och skur, året runt, en gång i veckan. Nu skulle de få sin efterlängtade långtur. Så ni som börjar känna er stela och trötta, glöm det, mina tanter är 50 ++ och rider ständigt och orkar mer än många andra.
På den här ritten blev det nio timmar första dagen och sju timmar andra dagen, helt utan ridsår.

För vem kan tänka på det när man har ljungen blommande i starkt lila över hela bergen och sjön Unden på andra sidan. Inte gjorde det något heller att vi alla är tokiga i kantareller och skogen var full av svamp. Det slutade med att vi dag två fick plocka ur så mycket som bara gick ur packväskorna för att fylla med svamp och därefter hänga kassar med mer svamp över hästarna. Ett problem dock, svamp smulas sönder när man galopperar, det problemet måste lösas till nästa år.

Perfekt ridväder, mulet men ljummet och inga bromsar. Hästarna trivdes och tyckte att det var spännande att ge sig ut på nya vägar. Som första häst red jag min lilla 6-åring, ett riktigt eldprov för Common. Skulle han fixa broar, vatten, klättring i bergen och att leda de övriga. Med på turen var också mer vana turhästar, Forni vår stora skimmel och chefen hemma, Hugleikur, bastant kille med fötterna på jorden och lilla Minning, en söt liten tjej som bara tycker att livet är kul. Och efter två dagar kan jag bara säga – de är mina hjältar allihop, vilka kompisar!

Målet för ritten var Tivedstorp där middag, boende och hagar väntade. Visst var både vi och hästarna trötta på kvällen när vi äntligen kom fram vid nio-tiden, men det var det värt. Lite senare än beräknat beroende på att vi stannade och badade i Unden vid Tiveds camping där hästarna blev serverade vatten och kelade av alla människor som ville titta, och vi fick kaffe och glass. Vi fick mycket positivt bemötande av folk vi mötte under turen, de hjälpte oss till rätta och tyckte att det var kul att se oss ute med hästarna, vi kände oss uppskattade. Inte minst på Tivedstorp när vi fått en underbar frukost och skulle ge oss iväg igen. då fick vi med oss nybakade bullar och kaffe förutom lunchpaket i packväskorna, gissa om de bullarna smakade gott ute i skogen. Så alla ni som bara går och funderar på att rida någon av de längre lederna, ta chansen, ni kommer inte att ångra er.

Tivedsleden drivs av en förening och för att få rida blir man medlem och betalar en ridledsavgift  därefter kan man själv välja hur och var man vill bo och om man vill boka mat. Jag rekommenderar det eftersom man inte behöver ha så mycket packning med sig. Att ha en bäddad säng att komma fram till är också ganska skönt efter en hel dags ridning.
Ni som tänker er iväg – här kommer några tips från oss som provat.

Viktigast av allt -
• Var noga med packningen på hästarna, allt måste sitta ordentligt fast och vara fördelat med rätt vikt på båda sidorna. Fel vikt blir snabbt jobbigt för hästen som måste parera en snedbelastning.
• Om ni har ryggsäck bör den vara med midjebälte annars slår den på ryggen så fort ni travar eller galopperar – och det skaver – jag vet.
• Planera vägen innan och tänk på att det tar längre tid än beräknat eftersom man måste kolla karta och kanske gå av och leda vid svåra passager – välj inte för lång väg första gången.
• Se till att pausa med jämna mellanrum så att hästarna verkligen hinner varva ned.
•Kolla hästarnas skor ordentligt både innan ni ger er iväg och under turen, medtag enkla verktyg att fixa en tappsko med.
•Leden är ordentligt skyltad genom skogen men håll koll på kartorna i alla fall, ibland finns alternativa vägar för att ta sig till samma mål.

Och vill ni veta om min lilla kille klarade sin första långtur? Jodå, numera är han värd sin vikt i guld, inte nog med det, vi har töltsatt honom under våren och han är precis i sin början av töltträningen. Under ritten i Tiveden lossade det ordentligt och helt plötsligt kunde han tölta långa sträckor från att det tidigare var 5-6 steg. Gissa om både han och jag fick ut max av den långturen.

Cecilia Ahlstedt

Ps, ”tisdagstanterna” heter egentligen Angelika, Carina och Maggan.