HEM OM TIVEDEN RIDLEDERNA RIDLEDSKORT SERVICE TURRIDNING KONTAKT OCH BOKNING BILDER REPORTAGE OM FÖRENINGEN
 
 

« Tillbaka

Fyra dagar till häst på fina ridleder i Tivedenskogarna.

HDå var vi äntligen på väg, det är tidig morgon den 31 augusti 2007. Christina med sin häst Kjartan och Elisabet med Hrimfaxi är på väg mot Östra Backgården strax norr om Finnerödja. Vi bestämde oss för att återvända till Tivedenskogarna efter vårt första besök i juni 2007.

Klockan börjar närma sig elva när vi stannar på stallbacken vid Östra Backgården där Inge möter upp. Regnet strilar ner så vi får ställa in hästarna i stallet medan bil och hästtransport parkeras.

När vi sadlat och tränsat hästarna och tagit på oss regnkläderna börjar vi första etappen längs Bodarneleden och Undenleden ner mot Häggeboda och Pensionat Tiveden. Vi rider i lugnt tempo eftersom stigarna är hala av regnet och ökar takten lite när vi kommer ut på bättre skogsväg. Regnet avtar något efter ett par timmar så vi stannar för att hästarna ska få lite vila och vi passar på att äta våra medhavda smörgåsar och kaffe. Vi rider vidare och passerar snart Västansjö och rider in på Undenleden för den sista sträckan ner mot Häggeboda. Nu är det lättridet. Vi rider på Turistvägen utmed sjön Unden och det tar inte lång stund förrän vi passerar Sågkvarn och snart dyker skylten vid Häggeboda upp.
Hästarna inkvarteras i samma hage som sist men Kjartan som fått syn på getterna är inte nöjd, han travar runt i hagen, fnyser och ser väldigt stressad ut.

Vår packning som transporteras mellan etapperna står på plats innanför dörren till Pensionatet så vi går upp på rummet och fräschar upp oss till middagen.
Innan det blir mörkt går vi ner till hästarna igen för att se hur Kjartan mår, det ser inte bra ut, han är fortfarande väldigt spänd och stressad. Hrimfaxi som är van vid getter står lugnt och äter.

Vi vaknar och konstaterar att solen skiner, härligt! Efter en god frukost hämtar vi hästarna, gör i ordning dem och startar etapp två mot Kolarleden vidare Tivedstorpsleden ner till Kopparhult. Kjartan är fortfarande väldigt stressad så vi går en bit för att han ska lugna ner sig. Väl uppe i sadlarna rider vi tillbaka mot Sågkvarn och in på Kolarleden.

Det känns skönt när vi äntligen kommer in i skogen och hästarna blir pigga och tycker att det är riktigt trevligt. Vi rider på vackra skogsvägar ner mot Sävsjöfallet. Väl framme i Sävsjöfallet lyckas vi missa både Kolarkojorna och Bagarstugan. Vi fortsätter på fin skogsväg tills vi av någon anledning missar skyltningen och kommer ut på en avverkningsväg där spåren bara blir djupare och mer vattenfyllda ju längre vi rider. Det är tur att vi har terränggående islandshästar som inte tvekar för någonting, de tar oss genom det blöta området ut till vägen mot Åboholm. Vi fortsätter ner till Höljevattnet där det finns en fin rastplats och tar en lång lunchrast i solskenet.

Turen fortsätter ner mot Tivedstorp där vi tar en genväg förbi Bergsjön, Stora Porsevattnet, Kärrefallet och Nybygget. En otroligt vacker väg längs sjöarna och sedan in på fina skogsvägar innan grusväg åter tar vid. Sista sträckan mot Kopparhult går på skogsstigar och är av och till ganska kuperad.

Hästarna inkvarteras i en hage fri från getter och Kjartan ser väldigt lugn ut och har till och med tid att rulla sig. Vi inkvarteras i en friggebod hos Inga och Stig. En god middag serveras av Monicas son Dennis på verandan med en vidunderlig utsikt över Unden. Väl nere i ”Lillstugan” kommer Inga med kaffe och rulltårta, gott.

Efter en mycket blåsig natt med lite regn vaknar vi vid 7-tiden. Vi äter frukost inne hos Inga och Stig samtidigt som vi får en trevlig pratstund. Det blåser fortfarande kraftigt så Stig skjutsar upp oss och packningen till stallet. Monica som under natten kommit hem från en resa kommer ut och hälsar, hon säger åt oss att göra ordning hästarna i stallet för att slippa den värsta vinden.

Dagens etapp ska ta oss tillbaka till Häggeboda. Vi rider upp mot Sannerud där vi planerar att äta lunch vid raststället som finns vid turistinformationen inne i byn. När vi kommer fram dyker Monica upp och fixar hagen som varit nertagen för en marknad som precis ägt rum. Hrimfaxi och Kjartan tycker det är skönt att fritt kunna gå och beta i hagen och hälsar på en nordis och schettis i hagen på andra sidan muren. Vi äter våra lunchmackor och dricker festis och kaffe samtidigt som vi diskuterar dagens etapp med Monica och beslutar oss för att göra en extra avstickare från Tiveds skola längs Kolarleden till Höljevattnet, Åboholm och tillbaka.

Från Tiveds skola bär det av på mysig skogsstig med några branta passager över ett berg, vidare på fin skogsväg ner till Höljevattnet där vi tar en fikapaus innan vi rider tillbaka samma väg. Vi passerar Tiveds skola och svänger upp mot Häggeboda. Väl inne i Häggeboda återkommer Kjartans ”getskräck”. Elin ordnar snabbt fram en ny hage hos en av grannarna, vilket fungerar väldigt bra. Vi har en otrolig tur eftersom han ska släppa fåren i den hagen först nästa dag.

Efter middagen går vi ner till hästarna och nu är Kjartan väldigt lugn och harmonisk. Båda hästarna trivs i hagen och har sällskap av fyra islänningar som går i hagen bredvid.

Sista dagen planerar vi att starta något tidigare för att hinna upp till Finnerödja hembygdsgård till 15-tiden. Efter frukosten samlar vi för sista gången, den här turen, ihop all packning som ska transporteras upp till Finnerödja och packar sadelväskorna med det vi ska ha med oss under dagen. Vi pratar med Dan och får en väderprognos som visar soligt väder.

När vi rider iväg börjar det regna men det är en kort skur och snart tittar solen fram igen. Vi rider på kända vägar förbi Sågkvarn och Västansjö. Vid Björkmarken svänger vi in på vår sista etapp, Grönelidsleden. Kjartan är pigg och tar täten uppför Värslebackarna. Vi rider på fin grusväg och vid Svenljungsängen tar vi lunchpaus och myser en stund i solen som värmer skönt.

Vi rider vidare omväxlande på skogsstigar, skogsvägar och grusvägar tills vi plötsligt är framme vid järnvägen. Vi passar på att gå igenom tunneln under järnvägen direkt efter ett passerande tåg, rider sedan bredvid järnvägen och kommer ut på asfalterad väg in mot Finnerödja. Vi passerar genom samhället förbi kyrkan, där vi ringer Elin för att få transport till vår bil, sedan fortsätter vi vidare mot slutmålet Finnerödja hembygdsgård. Vi håller tiden, klockan är 15.

Väl framme vid hembygdsgården dyker snart Dan upp med vår packning och Elisabet följer med honom till Östra Backgården och hämtar bil och transport. Strax före 16 har vi fått in all packning i bilen och hästarna i transporten och styr tillbaka mot Enköping och Bålsta. Fyra härliga dagar är till ända och vi börjar planeringen för nästa sommars ridäventyr…

Ett stort tack för mycket bra service, vänligt bemötande, akut lån av hage och för att ni gör det möjligt för oss och våra hästar att uppleva Tivedens vackra natur.

Christina Pettersson och Elisabet Skeppstedt